Vad är eteriska oljor ?

Vad är eteriska oljor ?

Eteriska oljor är inget nytt, det har människor använt i över 5000år. Dock är det först på de senare åren man börjat göra mer vetenskaplig forskning på eteriska oljor och dess påverkan på oss fysiskt och psykiskt. 

 

Eteriska oljor utvinns ur blommor, örter, blad, rötter, frukter och frön och används for att stödja fysisk och psykisk hälsa. 

Eteriska oljor är koncentrerade och kraftfulla. De utvinns ur växter genom ångdestillation eller kallpressning. Eteriska oljor kan användas på olika sätt, antingen genom att massera in i huden (topiskt), eller genom att inandning (aroma terapi). De eteriska oljornas flyktighet gör dem perfekta för att inandas, antigen genom att använda en diffuser, eller genom att ta några droppar i handflatorna och sätta över näsa och mun.  

Eteriska oljor kan bidra till att öka dina energinivåer, förbättra din medvetenhet eller hjälpa dig att få ett lugn. En annan fördel, när de används i diffuser, är att de har renande egenskaper och kan på så sätt ta bort oönskade lukter och ersätta dem med härliga dofter. Till skillnad från många andra luftrenande produkter som doftljus, parfymer och doftpinnar så innehåller de inte gifter eller kemikaliska substanser. De är 100% naturliga, direkt från vår fantastiska natur, långt från kemiska laboratorium. 

Att applicera oljor topiskt, eller på huden är ett bra sätt att dra nytta av dess egenskaper. Tack vare sin kemiska sammansättning, kan oljorna tränga in genom huden - vårt största organ - och färdas genom kroppen. Även om eteriska oljor lätt absorberas av huden, kan det med fördel blandas med en bärande olja för att bromsa avdunstning och samtidigt återfukta huden. En av de viktigast skälen till att använda ett bärande olja är att förhindra hudreaktioner. Det finns många olika bärande oljor att välja mellan, och vilken som passar dig bäst beror på din hud, exempel på bärande oljor är kokosolja, jojobaolja, soya olja, olivolja m fl.  

När du förtär en olja kommer den direkt in i blodomloppet där den bearbetas av levern och sedan distribuera ut i hela kroppen. Oljan transporteras således ut till samtliga delar av dina organ, inklusive hjärna. Då eteriska oljor är otroligt potenta, kan kroppen bara hantera dessa i lämpliga doser. Därför rekommenderas det att man rådgör med läkare vid sådan applicering. 

Hur påverkar oljorna mig genom inandning?

Eteriska oljor kan hjälpa oss att sova effektivt, minska stress och ge avslappning. Men hur sker detta? Vårt luktsinne är direkt kopplat till hjärnans centrum, det limbiska systemet. Aromen tas upp av sensorer i näsan som är direkt kopplade till det limbiska systemet i hjärnan. Detta system kontrollerar kroppen känslor och minnen. Därför kan t e x lugnande dofter vägleda kroppen till att slappna av. Det är också beroende av de limbiska systemet som du förknippar farfar med en viss doft eller att en viss doft påminner dig om den där första kärleken en skärgårdnatt i bohuslän. 

Tillbaka till blogg